Tuesday, January 26, 2010

Key Logger & Folder Lock

Keylogger (atau ada juga yang mengatakan key recorder) adalah suatu aplikasi atau software yang berguna untuk merekam semua penekanan tombol (keystroke) keyboard komputer ke dalam suatu file. Aplikasi keylogger ini bisa dikatakan seperti suatu pisau bermata dua. Di kalangan cybercrime keylogger sering digunakan untuk mencuri data username dan password pada suatu komputer tertentu. Tentu saja ini dilakukan tanpa sepengetahuan Anda. Hasil rekaman penekanan tombol keyboard tersebut lalu dikirimkan kepada orang yang mencuri data tadi. Bisa melalui e-mail, irc atau bahkan bisa diamati langsung secara realtime melalui web.

Dari sisi positifnya, keylogger sering dimanfaatkan untuk mencatat segala aktivitas penekanan tombol keyboard ketika Anda jauh dari komputer Anda. Ini tentunya demi alasan keamanan untuk mendeteksi apakah komputer Anda digunakan oleh orang lain. Selain itu aplikasi keylogger sering juga digunakan oleh orang-orang tua untuk mengawasi kegiatan komputer anak-anaknya. Dengan memasang software keylogger pada komputer maka Anda para orang tua bisa mengetahui aktivitas anak Anda di depan komputer.

Ada banyak sekali software keylogger yang bisa Anda gunakan. Ada yang sifatnya freeware (gratis) dan ada juga yang komersial. Anda bisa menuju ke Google dan cari dengan kata kunci freeware keylogger. Disana nanti akan keluar banyak sekali daftar aplikasi keylogger yang bisa Anda gunakan. Beberapa yang penulis dapatkan antara lain adalah:

* Ardamax Keylogger
* BlazingTools Perfect Keylogger
* Home Keylogger dari Spy Software
* Advanced Keylogger dari Eltima Software

Selain itu Anda bisa juga cari di download.com dengan kata kunci keylogger.

Keylogger adalah program spy.. ia akan mencatat segala aktiviti yang kita lakukan di suatu komputer dan menyimpan semua informasi kedalam log file. Bekerja dengan mendeteksi signal keyboard yang kita tekan. Awal mulanya program ini ditujukan bagi orang tua agar bisa mengontrol aktifitas anak2 mereka di komputer. Namun, oleh sebagian orang yang tidak bertanggung jawab, program ini digunakan untuk memata2i dan mencuri informasi2 yang mungkin penting untuk mereka (password email, nick, channel irc, dll). Saya kira cukup pengantarnya.

Thursday, January 21, 2010

Similar with ultrasurf



1) UltraSurf is a proxy application. It will Bypass All Internet Blocking Systems.

2) By using this software you can access all the sites blocked by national / corporate firewalls. It is a free application. It brake all the access list.

3) This application is nothing but just searching the proxy list which is fast and available.

4) It will automatically change our IE’s proxy server to local proxy. That means this application will work as a web proxy server.

5) Most of the schools and co-operates are blocking dating sites like orkut , myspace. And some sites like YouTube ( for bandwidth ). Most of them depending web proxys to bypass them.

6) But they won’t get the full feeling of a normal browsing , because the sites are with bann


Web proxy list.

1) Web proxies are frequently used to gain access to web sites blocked by corporate or school proxies.

2) Since they usually hide the user's own IP address from the web sites they access through the proxy.


Tuesday, January 19, 2010

cara prevent the magic code 1' or '1' = '1

Create a web site :
1) Connect.php

2) Process.php






3) Login PHP :

After that, create a database using EasyPHP.






Thursday, January 14, 2010

Salah Sangka!!!

video

Sekadar suke-suke aje..

Hope u guys seronok...

Happy watching..

Wednesday, January 13, 2010

Sunnah Rasulullah


Pentingnya Sunnah Rasul Dari Anas bin Malik ra. katanya, Rasulullah SAW telah berkata kepadaku: 'Hai anakku! Jika engkau mampu tidak menyimpan dendam kepada orang lain sejak dari pagi sampai ke petangmu, hendaklah engkau kekalkan kelakuan itu! Kemudian beliau menyambung pula: Hai anakku! Itulah perjalananku (sunnahku), dan barangsiapa yang menyukai sunnahku, maka dia telah menyukaiku, dan barangsiapa yang menyukaiku, dia akan berada denganku di dalam syurga! ' (Riwayat Tarmidzi)


Apabila seseorang Muslim hendak masuk ke dalam masjid maka hendaklah melangkah dengan mendahulukan kaki kanan dan dalam keadaan tubuh badan yang bersih dan berwuduk serta hendaklah mempunyai imej yang baik. Ketika masuk masjid berdoalah kepada Allah SWT sebagai mana Nabi SAW mengajarkan kita yang diriwayatkan oleh Muslim,


Ahmad dan Nas'i hadis yang bermaksud :-"Ya Allah, Bukakanlah bagiku pintu- pintu RahmatMu."


Doa ketika masuk masjid :- Yang bermaksud :- "Aku berlindung kepada Allah yang Maha Besar, kepada wajahNya yang Maha Mulia dan kerajaanNya yang qadim (azali) dari syaitan terkutuk, segala puji bagi Allah. Ya Allah limpahkan selawat dan sejahtera atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya.""Ya Allah ampuni dosaku dan bukakan bagiku pintu-pintu rahmatMu"


Dari Hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud pula dari Abdullah bin Amr bin Ash :-Nabi SAW bersabda : "Apabila masuk masjid, beliau mengucapkan "Aku berlindung kepada Allah yang Maha Agung dan dengan wajah-Nya yang Mulia serta kekuasaan-Nya yang tidak mendahuluinya, dan gangguan syaithan yang terkutuk."




Nabi SAW berkata :Apabila ia mengucapkan demikian (doa diatas), syaithan pun berkata : Dipelihara lah ia dari padaku sisa harinya."Memberi salam kepada sesiapa yang berada didalam masjid. Firman Allah SWT yang berbunyi :- Yang bermaksud : - "(Memberi hormat dengan berkata): Selamat sejahteralah kamu berpanjangan, disebabkan kesabaran kamu. Maka amatlah baiknya balasan amal kamu di dunia dahulu."


(surah ar-Ra'd : 24)Ucapan selamat datang yang disampaikan malaikat, dan kebahagiaan yang mereka rasai, rupanya bertiang kepada sabar jua. Ada beberapa kelebihan mereka telah disusun tadi, meneguhi janji, menghubungkan tali kasih saying kepada manusia, sembahyang, menafikankan harta, tetapi tiang dari semuanya itu adalah sabar. Kalau tidak ada, segala kelebihan dari keistimewaan tadi tidak dapat ditegakkan.Dan sekira tiada saorang dalam masjid tersebut maka ucapkanlah :- "Selamat keatas kami dan atas hamba Allah yang solih."

Renung-renungkan dan selamat beramal


1)"Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata, kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri, semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak"

2) Orang yang terlalu cepat berputus asa adalah orang yang putus harapan seumpama dia telah menyediakan dirinya untuk mati sebelum mati"

3) Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus"

4) Orang yang sebenarnya berani ialah mereka yang tak lekas patah hati, tetapi bertahan dengan menghadapi setiap dugaan dan cabaran"

5) Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan, tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan"

6) Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai"

7) Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup.Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian"

8) Benarlah usaha itu tangga kejayaan. Tetapi jika tiada kesungguhan dan niat bukan kerana Allah, samalah seperti anda menggunakan tangga untuk turun ke bawah"

9) Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi, manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya"

10) Tidak semua yang kita ingin mampu kita perolehi sebagaimana tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan"

11) Kejayaan adalah tangga yang tidak dapat anda panjat dengan tangan di dalam poket""Orang yang selalu bersedih akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan"

12)Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri"

13) Janganlah kamu berkawan dengan orang yang suka melakukan maksiat, nanti hilang kebencian kamu terhadap maksiat"

14) Tiada sesuatu yang lebih bahaya kepada seseorang selain daripada kawan yang elok percakapannya tetapi buruk perbuatannya"

15) Orang yang sangat dibenci oleh Allah ialah orang yang suka bermusuh-musuhan"

16) Jangan dilupa pada yang putih. Ianya suci, bersih sudi juga mengingatkan kita pada usia"

17) Hidup yang berguna adalah hidup yang ketika petang membawa suluh untuk menghadapi malam yang akan sampai"

18) Suatu hari nanti kita pasti berhenti bekerja dengan manusia, tetapi tiada istilah berhenti bekerja dengan Allah melainkan perjuangan berakhir bersama nafas terakhir"

19) Cintailah yang memberi nikmat dan jangan engkau cintai nikmat yang diberikan"

Tuesday, January 12, 2010

More about Sql Injection

"Sql Injection" is subset of the an unverified/unsanitized user input vulnerability ("buffer overflows" are a different subset), and the idea is to convince the application to run sql code thet was not intended. If the application is creating Sql strings naively on the fly and then running them, its straightforward to create some real surprises.

We'll note that this was a somewhat winding road with more than one wrong turn, and others with more experience will certainly have different and better approaches. But the fact that we were successful does suggest that we were not entirely misguided.

There have been other papers on Sql injection, including that are much more detailed, but this one shows the rationale of discovery as much as the process of exploitation.

SQL Injection


1. SQL injection dapt terjadi ketika seseorng dapat memasukkan beberapa perintah SQL dalam query dengan memanipulasikan data pada aplikasi database.

2. Terdapat beberapa cara SQL dapat diinjeksikan pada sesebuah aplikasi.

- Contoh dari SQL statement :
" select id, forname, surname from authors "
= Perintah ini akan menghasilkan kolum 'id', 'forname', dan 'surname' dari table 'authors'

== Hasil yang diinginkan dapat lebih spesifik dengan dapat menyebutkan 'author' seperti dibawah ini :
" select id, forname, surname from authors where forname = 'john' and surname = 'smith'

Hal utama yang perlu dicatat adalah kita memiliki batas-batas dalam pencarian dengan menyebut 'john' sebagai forname dan 'smith' sebagai surname. Seakan-akan 'forname' dan 'surname' field telah didapatkan dari user ayng memberikan input.

Seorang attacker dapat menginjeksikan beberapa SQL dalam query ini dengan memasukkan nilai pada aplikasi seperti di bawah ini :
Forname = john
Surename = smith

Query akan menjadi seperti ini :
select id, forname, surname from authors where forname = 'john' and surname = 'smith'

Monday, January 11, 2010

Fiber optic

1) Fiber optic adalah sebuah kaca murni yang panjang dan tipis serta berdiameter sebesar rambut manusia.
2) Dalam penggunaannya, beberapa fiber optic dijadikan satu dalam sebuah tempat yang dinamakan kabel optic dan digunakan untuk menghantarkan data digital yang berupa sinar dalam jarak yang sangat jauh.
3) Core adalah kaca tipis yang merupakan bahagian inti dari fiber optic yang dimana pengirim sinar dilakukan.
4) Cladding: materi yang mengelilingi inti yang berfungsi memantulkan sinarkembali ke dalan inti(core).
5) Buffer coating adalah plastic pelapis yang melindungi fiber dari kerosakan.

Jenis Fiber Optik
1) Single-mode fibers
Mempunyai inti yang kecil (berdiameter 0.00032 inch atau 9 micron) dan berfungsi mengirimkan sinar laser inframerah (panjang gelombang 1300-1550 nanometer).

2)Multi-mode fiber
Mempunyai init yang lebih besar an>(berdiameter 0.0025 inch atau 62.5 micron) dan befungsi mengirimkan sinar laser inframerah (panjang gelombang 850-1300 nanometer)

Keuntungan Fiber Optik
• Murah : jika dibandingkan dengankabel tembaga dalam panjang yang sama.
• Lebih tipis : mempunyai diameter lebih kecil daripada kabel tembaga.
• Kapasitas lebih besar
• Signal degradasi lebih kecil
• Tidak mudah terbakar
• Fleksibel
• Signal digital

7 Sikap Seorang Penggapai




Biasa mendengar perkataan “Sikap”?
Sikap atau attitude sebenarnya adalah penapis kepada semua yang berlaku terhadap diri kita, disekeliling kita atau antara kita. Dengan sikap yang positif, kita akan punya kebolehan untuk berasa lebih gembira dan ceria setiap hari, seterusnya menjadikan orang disekeliling kita turut gembira dan ceria bersama-sama kita.

7 perkaara yang boleh dilakukan untuk menjadi lebih positif :

1) Melihatlah dengan pandangan perspektif

Memang mood mudah berubah megikut persekitaran. Setiap yang negatif menyumbang kepada sikap yang buruk pada permulaan hari. Jika ini berlaku, letakkan kembali semua perkara yang dirasakan menyumbang kepada keadaan seperti ini, lebih kecil. Maksudnya, kecilkan masalah dan lebarkan peluang yang terbentuk dari
Sebagaimana kita berasa seronoknya menerima surat tawaran masalah.



2) Sentiasa melihat sesuatu mengatasi jangkauan

kerja atau belajar yang ditunggu-tunggu demikianlah sifat yang dibentuk untuk berdepan dengan masa hadapan. Rancanglah sesuatu yang bakal tiba seperti hari ulangtahun kelahiran. Dengan itu, kita berasa seronok untuk menghadapi hari-hari yang mendatang. Kemurungan, rasa gelisah dan benci pada permulaan hari adalah kerana ketiadaan matlamat atau gagal membina imaginasi cemerlang untuk diraikan bersama emosi kita.



3) Ringankan tulang

Kita akan mudah bimbang jika tidak melakukan apa-apa. Jadi sibukkan diri dengan melakukan kerja amal. Dengan menjadiakn diri anda sibuk, anda akan lupa tentang kebimbangan atau keriasauan itu.



4) Tarik nafas

Tarik nafas bermaksud tarik nafas kelegaan daripada nafas-nafas biasa yang kita lakukan. Tarik dan simpan seketika didaalm dada dan keluarkan dengan hembusan kuat. Sikap negatif atau bad mood banyak berpnca dari rasa kelam kabut. Jadi cubalah berehat seketika dan rasai kelegaannya.



5) Perkatakannya kepada sahabat

Beza antara sahabat dan kawan adalah kawan mudah ditemui manakala sahabat 1 dalam 1000. carilah sahabat dalam hidup anda. Sikap anda boleh ditentukan oleh siapa yang berada disebelah anda .



6) Jangka hayat kita pendek

Sentiasa ingat, tiada siapa boleh hidup selamanya. Tiba masa kita akan meninggalkan juga duni ini. Jadi sentiasa beringat bahawa kita hidup ni sementara sahaja. Lakukanlah setiap kerja dengan bersungguh- sungguh dan baik.



7)Bukannya semua baik dan adil

Kita kena ingat, tidak semua yang kita tempuhi dalam hidup ini sentiasa baik atau menjadi sebagaimana yang kita harapkan. Hakikat kebahagiaan dan kesaksamaan hanya ada pada Allah. Kita akan sentiasa berdepan dengan cabaran-cabaran hidup.
Dan untuk cemerlang atau gagal, kuasa memilih sentiasa terletak pada diri sendiri, kerana kuasa untuk bersikap positif sentiasa ada dalam kemampuan kita untuk menggapainya.

** Diolah dari buku motivasi Membina Jati Diri Gemilang, tulisan Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj.

Miss Them So Much

Kotak yang pertama : Ayong, mak and Angah
Kotak yang kedua :
1) Time sekolah menengah: Fani & Wani (Ko kat mana skg wani??)
2) Time PLKN (Pasir Puteh Kelate) : Fani & Sally (Sally ni juge satu sek. ngan aku..)
3) Time PLKN (Pasir Puteh Kelate) : Fani & Wani (Wani ni mmg org kelantan)
4) Kat KUIS : Fani & Kak Shima (Kak Shima ni mcm bdk2 ckit, tapi dia baik sgt..)

Ini kawan-kawan aku sepanjang aku di KUIS.

Sebelah kiri tu kawan-kawan kelas sambut besday Hajar. Ala.. Hajar yang pling kecik kat kelas kitaorg tu.. Tapi mata dia besar.. Hehehe. Jangan marah ea Hajar. Luv u Hajar.

Sebelah kanan tu semua bdk2 rumah.p3-606-b. ops telepas sudah! Anyway rindu sangat dengan kenangan2 terindah ini.

Ini pun gamba dengan kawan-kawan kelas. Kitaorang ni memang bersatu hati menolong lecturer2 dekat KUIS. Time ni, fakulti kitaorg iaitu ftsi ataupu Fakulti Teknologi Sains & Informasi mengadakan hari terbuka..

Gamba ni cam biasa la.. Family aku.. Semua gamba ni time kitaorng bercuti kat kelate. Sambil tu hanta Angah yang tgh kursus jururawat kat pasir mas Kelate...

To connect cross over cable




Using two computers to connect
cross over cable.
computer 1



computer 2


After connect the cable with two computers, test the ping.



After success, we can access any web browser.

Wednesday, January 6, 2010

More Exercises

Diberi IP = 192 . 168 . 4 . 0

1) Dapatkan subnet mask yang digunakan....
i) Host = 2^5
= 32 - 2
= 30

ii) Network = 1110 0000 - 224
= 3 Network

iii) Senarai IP untuk semua segment
| 1. | 0 | 1 - 30 | 31 |
--------------------------------
| 2. | 32 | 33 - 62 | 63 |
--------------------------------
| 3. | 64 | 65 - 94 | 95 |
--------------------------------
| 4. | 96 | 97 - 122 |123 |

------------------------------
--
| 5. | 124 | 125 - 158 |159 |
-----------------------------------
| 6. | 160 | 161 - 190 |191 |
-----------------------------------
| 7. |192 | 193 - 222 | 223 |
-----------------------------------
| 8. | 224 | 225 - 254 | 255 |

------------------------------
-----

Cari bilangan host dan bilangan network bagi yang berikut.

1) 10 . 0 . 0 . 0 / 15
Class A = 255 . 0 . 0 . 0
i) Bilangan Host = 255 . 0 . 0 . 0
1111 1111 . 1111 1110 . 0000 0000 . 0000 0000
= 2^17
= 131072 - 2

= 131070
ii) Bilangan Network = 2^7
= 128

2) 128 . 3 . 0 . 0 / 30
30 = 1111 1100
i) Bilangan Host = 2^2 ii) Bilangan Network = 2^6
= 4 - 2
= 64
= 2


3) 192 . 168 . 1 . 0 / 27
27 = 1110 0000
i) Bilangan Host = 2^5 ii) Bilangan Network = 2^3
= 32 - 2
= 8
= 30


4) 11 . 0 . 0 . 0 / 12
Class A = 255 . 0 . 0 . 0
i) Bilangan Host = 2^20 ii) Bilangan Network = 2^4
= 1048576 - 2 = 16
= 1048574

5) 13 . 0 . 0 . 0 / 30
i) Bilangan Host = 2^2 ii) Bilangan Network = 2^6
= 4 - 2 = 64
= 2


6) 130 . 11 . 0 . 0 / 22
Class B = 255 . 255 . 0 . 0
i) Bilangan Host = 2^10 ii) Bilangan Network = 2^6
= 1024 - 2 = 64
= 1022


7) 132 . 9 . 0 . 0 / 18
Class B = 255 . 255 . 0 . 0
i) Bilangan Host = 2^14 ii) Bilangan Network = 2^2
= 16384 - 2 = 4
= 16382


8) 6 . 0 . 0 . 0 / 9
Class A = 255 . 0 . 0 . 0
i) Bilangan Host = 2^23 ii) Bilangan Network = 2^1
= 8388608 - 2 = 2
=
8388606


Valid / Invalid. And specify their class

The questions are :

1) 126 . 100 . 1 . 1 = Valid (Class A)

2) 192 . 168 . 254 . 0 = Invalid (Class C)

3) 204 . 204 . 7 . 0 = Invalid (Class C)

4) 201 . 100 . 11 . 5 = Valid (Class C)

5) 192 . 5 . 5 . 5 = Valid (Class C)

6) 205 . 7 . 256 . 11 = Invalid (Class C)

7) 300 . 10 . 100 . 13 = Invalid

8) 0 . 1 . 2 . 3 = Invalid

9) 255 . 223 . 100 . 101 = Invalid (Class E)

10) 253 . 252 . 254 . 255 = Invalid
(Class E)

11) 1 . 1 . 1 . 1 = Valid
(Class A)

12) 160 . 1 . 1 . 258 = Invalid (
Class B)

Mengira nombor-nombor networking

Soalan-soalan :

1) 192 . 168 . 1 . 12/29
29 = 1111 1000
i) Bilangan Host = 2^3 ii) Bilangan network = 2^5
= 8 - 2 = 32

= 6
iii) Subnet mask = 1111 1000
= 128 + 64 + 32 + 16 + 8
= 248

iv) Network Address = 192 . 168 . 1 . 8
Broadcast Address = 192 . 168 . 1 . 15


2) 192 . 168 . 1 . 250/26
26 = 1100 0000
i) Cari bilangan host = 2^6 ii) Cari bilangan network = 2^2
= 64 - 2 = 4

= 62
iii) Subnet mask = 1100 0000
= 128 + 64

= 192
iv) Network Address = 192 . 168 . 1 . 192
Broadcast Address = 192 . 168 . 1 . 255


3) 192 . 168 . 1 . 87/27
27 = 1110 0000
i) Cari bilangan host = 2^5 ii) Cari bilangan network = 2^3
= 32 - 2 = 8

= 30
iii) Cari subnet mask = 1110 0000
= 128 + 64 + 32

= 224
iv) Network Address = 192 . 168 . 1 . 64
Broadcast Address = 192 . 168 . 1 . 95




Cara mengira menggunakan rumus Anding

Rumus Anding

0 -- 0 = 0
1 -- 1 = 1

0 -- 1 = 0
1 -- 0 = 0


Contoh :
1) Diberi nombor-nombor yang berikut :
192 . 168 . 1 . 64
255 . 255 . 255 . 192
Penyelesaiannya : -

Langkah 1 :
192 . 168 . 1 . 64 (Tukar ke dalam bentuk binary spt dibawah)
1100 0000 . 1010 1000 . 0000 0001 . 0100 0000

255 . 255 . 255 . 192
(Tukar ke dalam bentuk binary spt dibawah)
1111 1111 . 1111 1111 . 1111 1111 . 1100 0000

Langkah 2 :
Tambahkan kedua-dua nombor yang sudah ditukar kepada binary tadi..

1100 0000 1010 1000 0000 0001 0100 0000
11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 +
-------------------------------------------------------------------
1100 0000 1010 1000 0000 0001 0100 0000
-------------------------------------------------------------------

Langkah 3 :

Tukar jawapan yang ditambah tadi kepada decimal :
1100 0000 . 1010 1000 . 0000 0001 . 0100 0000 (Jawapan tadi)
192 . 168 . 1 . 64

Jawapannya : 192 . 168 . 1 . 64


Subnetting

:- Logically visible
:- Distinctly addressed part of a single Internet Protocol network
:- Process of division of computer network into groups of computers that have a common designated IP address routing prefix.
:- Breaks a network into smaller realms that may use existing address
:- Example : 255.255.255.0
- Rangkaian organisasi dibahagikan kepada subnet work yang mana menggunakannya
untuk berhubung kepada internet dengan satu share address network.
- Kelebihannya adalah untuk :
- Persembahan yang lebih lancer
- Broadcast yang senang dikawal
- Network menjadi tinngi
- Pelanggaran data (data collison) yang rendah
Contoh network : 192.168.1.66/26 = IP
255.255.255.192 = Subnet mask
Soalan :
i) Cari bilangan host :
= 192.168.1.66/26 = 1100 0000 (nilai 26 melebihi 24, jadi 24 + 2 = 26. Yang
menjadikan yang hidup iaitu 1 sebanyak 2, dan yang selebihnya 0 sebanyak 6)
= 2^6 (2 perlu dikuasakan dengan berapa kosong yang ada iaitu hostnya)
= 64 – 2 (ditolak 2 untuk network & broadcast)
= 62
ii) Cari bilangan network
= 2^2 (2 perlu dikuasakan dengan berapa 1 yang ada iaitu networknya )
= 4 network

TCP/IP

Requirements for internet connection

:- Physical Connection
:- Logical Connection
:- Application that interpret the data and display the information


Description of TCP/IP

TCP = Transmission Control Protcol
IP = Internet Protocol
TCP/IP = i) Set of protocols developed to allow computers to share resources
ii) Can be configured using the operating system tools

Tuesday, January 5, 2010

MUTIARA KATA 1...

o
• Orang sempurna akal, sedikit bicaranya.
• Tidur itu mati sementara, mati itu tidur selama-lamanya.
• Orang yang rugi adalah orang yang tidak memperolehi sahabat, dan orang yang paling rugi adalah orang yang ditinggalkan sahabatnya.
•Lidah orang yang berakal ada di belakang hatinya dan hati orang yang dungu ada di belakang lidahnya.
•Apa yang disembunyikan orang dalam hatinya akan terlihat pada lidah dan wajahnya.
•Barangsiapa banyak berangan-angan dan bercita-cita maka kuranglah amalnya.
•Tiap-tiap satu ada zakatnya dan zakat badan adalah berpuasa.
•Kesedihan dan kesusahan adalah separuh ketuaan.
•Meninggalkan dosa adalah lebih mudah daripada minta ampun.
•Semua bekas akan penuh jika diisi kecuali bekas ilmu.

Antara 9 Siti yang patut dicontohi:

1) Siti Khadijah
- Beliau merupakan isteri Rasulullah
s.a.w yang melahirkan anak2
Rasulullah, setia dan menyokong
Rasulullah walaupun ditentang hebat
oleh orang-orang kafir dan musyrik,
menghantarkan makanan kepada Baginda
ketika Baginda beribadat di Gua Hira'.

2) Siti Fatimah
- Anak Rasulullah yang tinggi budi
pekertinya. Sangat kasih dan setia
kepada suaminya Ali karamallahu wajhah
walaupun Ali miskin. Tidur
berkongsikan 1 bantal dan kadang-
kadang berbantalkan lengan Ali.
Rasulullah pernah berkata aku takkan
maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah
Ali maafkan kamu.



3) Siti A'ishah
- Beliau isteri Rasulullah yang paling
romantik. Sanggup berkongsi bekas
makanan dan minuman dengan Rasulullah.
Di mana Nabi s.a.w minum di situ
beliau akan minum menggunakan bekas
yang sama.

4) Siti Hajar
- Isteri Nabi Ibrahim yang patuh
kepada suami dan suruhan Allah.
Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim
atas suruhan Allah demi kebaikan.
Berjuang mencari air untuk anaknya
Nabi Ismail (Pengorbanan seorang ibu
mithali).

5) Siti Mariam
- Wanita suci yang memang pandai
menjaga kehormatan diri dan mempunyai
maruah yang tinggi sehingga rahimnya
dipilih oh Allah s.w.t untuk
mengandungkan Nabi Isa.

6) Siti Asiah
- Isteri Firaun yang tinggi imannya
dan tidak gentar dengan ujian yang
dihadapinya daripada Firaun
Laknatullah.

7) Siti Aminah
- Wanita mulia yang menjadi ibu
kandung Rasullullah. Mendidik baginda
menjadi insan mulia.

8) Siti Muti'ah
- Isteri yang patut dicontohi dan
dijanjikan Allah syurga untuknya
kerana setianya kepada suami, menjaga
makan minum, menyediakan tongkat untuk
dipukul oleh suaminya sekiranya
layanannya tidak memuaskan hati,
berhias dengan cantik untuk tatapan
suaminya sahaja.

9 ) Siti Zubaidah
- Wanita kaya dermawan yang menjadi
isteri Khalifah Harun Al-Rashid.
Sanggup membelanjakan semua hartanya
untuk membina terusan untuk kegunaan
org ramai hanya niat kerana Allah
s.w.t.

* 9 Siti ini adalah petikan daripada
kata-kata Ustazah Siti Norbahiah
Mahmud dalam rancangan Halaqah TV9
baru-baru ini bertajuk 'SITI IMPIAN'.
Adakah kita tergolong antara Siti2
ini? Tepuk dada tanya iman. sama-sama
kita tingkatkan ilmu kita untuk
menjadi insan yang lebih baik di Bumi
Allah ini, insyaAllah.*

wassalam.

Nilai Kasih Ibu



Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan
malam
didapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu.
Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang
dihulurkan
oleh si anak lalu membacanya.


Kos upah membantu ibu:

Tolong pergi kedai $4.00
Tolong jaga adik $4.00
Tolong buang sampah $1.00
Tolong kemas bilik $2.00
Tolong siram bunga $3.00
Tolong sapu sampah $3.00

Jumlah : S$17.00


Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu
berlegar-legar si mindanya.
Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas
yang
sama.


Kos mengandungkanmu selama 9 bulan : PERCUMA
Kos berjaga malam kerana menjagamu : PERCUMA
Kos air mata yang menitis keranamu : PERCUMA
Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu: PERCUMA
Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu : PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku : PERCUMA




Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si
ibu.
Si anak menatap wajah ibu, memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu".
Kemudian si anak mengambil pen dan menulis 'Telah Dibayar' pada
mukasurat
yang ditulisnya.



Semoga kamu berjaya dalam apa pun kerja (yang baik) kamu lakukan dan
murah
rezeki.