Monday, November 29, 2010

iPhone 4





Product Specification: Apple IPhone 4 32GB Black Smartphone - AT&T









Quick Glance
Color

Red


Carrier

AT&T


Smartphone OS

IPhone OS


Wireless Interface

Bluetooth, Wi-Fi


Camera

5 Megapixel 1x Digital Zoom


Style Type

Bar


Data Capabilities

GPRS - 48 Kbps, EDGE - 236.80 Kbps, HSDPA - 7.20 Mbps, HSUPA - 5.76 Mbps


Cellular Band

GSM 850, GSM 900, GSM 1800, GSM 1900, WCDMA 850, WCDMA 900, WCDMA 1900, WCDMA 2100

Interface Connection

1 x 3.5mm Jack, 1 x Dock Connector
Features

FaceTime, Multitasking, Multi-touch
Wireless Carrier
Phone Carrier

AT&T
Physical Features

Color
Red

Form Factor

Bar
Input Method

Touch Screen
Interface Connection
1 x 3.5mm Jack, 1 x Dock Connector

Display
Main Display Screen
3.5" Active Matrix TFT Color LCD

Max Resolution
640 x 960

System Features
Operating System
IPhone OS

Operating System Version
IOS 4

Processor Speed
Apple A4 1 GHz

RAM
512 MB
Memory

Internal Storage Memory
32 GB

Multimedia Features
Camera

5 Megapixel 1x Digital Zoom
Smart Features

FaceTime, Multitasking, Multi-touch
Wireless Communication

Wireless Connectivity
Bluetooth, Wi-Fi

Data Capabilities
GPRS - 48 Kbps, EDGE - 236.80 Kbps, HSDPA - 7.20 Mbps, HSUPA - 5.76 Mbps

Cellular Frequency Technology
GSM 850, GSM 900, GSM 1800, GSM 1900, WCDMA 850, WCDMA 900, WCDMA 1900, WCDMA 2100

Battery

Talk Time (Battery)
14 Hour

Standby Time (Battery)
300 Hour

Dimensions
Weight
4.83 oz

More Info URL
http://www.apple.com

Wednesday, September 29, 2010

Myvi Limited Edition (Red Dizzling)



Myvi Limited Edition (Red Dizzling) dilancarkan sekitar bulan 7. Direka khas untuk kaum wanita yang mahukan ciri-ciri feminin. Walaubagaimanapun, Myvi Limited Edition didatangkan dengan tiga warna pilihan iaitu.. putih, hitam dan red dizzling.

Antara ciri-ciri yang ada pada Myvi Limited Edition ni;

** Chrome inner handles **

** Lampu belakang yang menarik **

** New interior make over **


** Cushion Seats **


** USB Player **


Koktel Buah-buahan Sirap




Emmmm, yummi.. lps kte dh blj buat lauk, kte buat pencuci mulut.. mesti cuba ni k..

Bahan - bahan ;

1. Agar - agar sirap
2. 1 Tin buah-buahan campuran
3. 1 Tin susu cair
4. Kiub Ais

Cara ;

Sediakan agar-agar seperti biasa dan dipotong dadu. Masukkan buah-buahan campuran dan kiub ais. Campurkan agar-agar dengan buah-buahan tadi dan tuangkan susu mengikut citarasa anda.

Cadangan Hidangan ;

Sesuai untik majlis-majlis

Nasi Goreng Kampung


Disebabkan nasi semalam tak habis... balik kerja ni nak buat nasi goreng kampung la....
Jom kita tengok camne nak buat nasi goreng kampung ni..


Bahan-bahan ( 3org )

  • 3 cawan nasi putih
  • 20 biji cili padi hijau
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • ikan bilis goreng
  • 1 ikat kangkung
  • 3 sb minyak masak
  • garam
  • serbuk perasa

Cara-cara

  1. Dalam lesung batu, cili padi & bwg putih ditumbuk lumat, masuk bwg besar tumbuk kasar2.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan tumbuk,tumis hingga bwg kekuningan. Masukkan nasi putih. Gaul rata. Masuk garam & serbuk perasa. Gaulkan biar sebati.
  3. Api biarkan perlahan.Masukkan ikan bilis goreng. Kacau biar sekata. Lepas nasi dah gebu lebih kurang 10minit masukkan kangkung.
  4. Kacau nasi dan rasa tawar atau masinnya. Adjust dah ok, siap :)
Selamat Mencuba dan Menikmatinya...

Telur Bungkus

Resipi seterusnya bagi penggemar telur. Boleh dipelbagaikan masakan dengan membuat telur bungkus..

Bahan-bahan ( 2 Orang )

Daging cincang - anggaran segenggam tgn dewasa
Mix veggie - ikut suka nak byk mana (ataupun dlm mly nye sayur campur)
1 biji bawang besar - dipotong dadu. guna 1/2 je pon bley sbb bawangnya besar
1 biji bawang putih - dicincang kasar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato - boleh krgkan sape yg tak suka masam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap - ayu guna kicap manis
2 biji telur - dipukul sedikit
Garam & gula - secukup rasa
Lada sulah - secukup rasa
Minyak utk menumis


Cara-cara

Perap daging cincang bersama-sama dgn garam,gula & lada sulah dlm 10-15minit.Kemudian goreng daging t'sebut.

Setelah air daging hampir2 kering,masukkan bawang besar & bawang putih.Kacau biar serata.

klu nak tumis ba
wang besar & bawang putih dulu seblm masukkan daging pun boleh gak.t'pulang pd masing2 la.

Bila bawang besar mulai layu,masukkan kesemua sos & kicap.Kacau sampai sebati.

masukkan dgn kacang panjang,lobak merah & tomato yg dipotong dadu.Kacau biar serata & agak2 sayurnya dah mula layu,boleh le padam apinya.

Dalam kuali lain,panaskan sedikit minyak & tuangkan telur yg dipukul.Seratakan telur ditepi kuali supaya boleh meliputi daging tadi.

Letak daging cincang yg tlh dimasak ditengah2 kuali.Lipat telur t'sebut & letak piring.T'langkupkan kuali & telur bungkus sedia dihidang.SIAP!!!

Selamat Mencuba.. n klu blh telur tu jgn terlalu garing
masa nak lipat.. br bez!!

Tuesday, September 28, 2010

Ayam Masak Merah


RESIPI KEDUA -- FAVOURITE ADIK SAYA, laju la dia makan kalau mak masakkan ayam masak merah.

***sesuai juga dimakan dengan nasi tomato***


Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1/2 ekor ayam
  • sedikit garam kunyit
  • ## Bahan-bahan kisar ##
  • 4-5 biji cili kering
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji tomato-potong dadu
  • 1/2 cawan sos tomato
  • ## Bahan Hias ##
  • 1/2 biji bawang besar- potong bulat
  • kacang hijau secukupnya

Cara-cara

  1. Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
  2. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
  3. Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
  4. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.

Selamat Mencuba ....


Ayam Masak Kicap



Assalamualaikum..
Hari ni saya nak tunjuk resipi yang agak simple. tapi bukan saya yang masak la.. hehe..Saya suka masak, tapi belum tau cara yang betul. Kata orang tua, perempuan ni belajar tinggi mana pun kena ke dapur juga. Saya setuju dengan pendapat ni. Jadi saya ambik resipi dari blog orang lain agar kita boleh sama-sama share resipi. InsyaAllah..

Untuk permulaan yang senang dulu.
Ayam Masak Kicap....


Bahan bahan
4 ketul ayam - dikukus sebentar
1 biji kentang 0 dipotong baji dan digoreng
1 inci halia,
2 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
1 batang serai
1 bunga lawang
1 kulit kayu manis
1 biji cili merah - dipotong serong
1 biji cili hijau - dipotong serong
2 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tomato
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh tepung jagung
Garam dan perasa - jika perlu
Minyak dan sedikit air

Cara cara
1. Panaskan minyak, tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
2. Masukkan kicap,sos tomato,serbuk lada hitam dan serai. Masukkan sedikit air.Biarkan ia mendidih.
3. Masukkan ayam yang telah dikukus, gaul rata dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika perlu.
4. Biarkan seketika, bancuh tepung jagung dengan sedikit air, masukkan ke dalam kuali. Gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan kentang yang telah digoreng, cili merah dan hijau yang telah dipotong serong. Kaup balik dan bolehlah diangkat.

Sekian dahulu, Selamat Mencuba...

Friday, April 23, 2010

Assalamualaikum.
Minta Tolong diIngatkan ..

Tolong ingatkan aku
Andai aku terlupakan Tuhan
Dalam kelapangan dan kesibukan
Dalam kesenangan dan kesusahan

Tolong ingatkan aku
Jangan jadi anak derhaka
Mak ayah jangan dilupa
Usah diluka hati dan perasaan mereka

Tolong ingatkan aku
Supaya ingat pesanan guru
Bukan sekadar ingatan
Tapi tarbiyyah berpanjangan

Tolong ingatkan aku
Dengarlah dan bacalah AlQuran
Tika radio penuh hiburan
Tika televisyen penuh Hindustan

Tolong ingatkan aku
Dimana Islamnya zahirku
Jika aurat didedahkan
Disingkat, diketat, dijarangkan

Tolong ingatkan aku
Jadilah sahabat yang baik
Sentiasa memberi peringatan
Sentiasa menerima teguran

Tolong ingatkan aku
Kalau bercinta biar keranaNya
Dalam memilih utamakan iman
Kelak ikatan dihindari syaitan

Tolong ingatkan aku
Hidup ini satu kembara
Kutiplah mutiara dalam perjalanan
Moga di sana menjadi bekalan

Tolong ingatkan aku
Diri ini milik Yang Kuasa ...


Thursday, April 22, 2010

Aku Insaf.

DUNIA MAKIN MENGHAMPIRI KIAMAT...INSAFLAH WAHAI MANUSIA SEKALIAN!!!!!

Nampaknya benarlah kiamat itu semakin hampir, Nabi s.a.w. pernah bagi tahu yang petanda dunia hampir kiamat ialah tanah-tanah Arab yang asalnya gurun & padang pasir kering kontang, tiba-tiba ditumbuhi rumput & pohon-pohon yang subur.

PEMANDANGAN DARI JEDDAH KE MADINAH

YANG DIAMBIL PADA 13/1/2010























NAUZUBBILAH MIN ZALIK

SEDARLAH KITA SEMUA MANUSIA DI AKHIR ZAMAN

Tuesday, January 26, 2010

Key Logger & Folder Lock

Keylogger (atau ada juga yang mengatakan key recorder) adalah suatu aplikasi atau software yang berguna untuk merekam semua penekanan tombol (keystroke) keyboard komputer ke dalam suatu file. Aplikasi keylogger ini bisa dikatakan seperti suatu pisau bermata dua. Di kalangan cybercrime keylogger sering digunakan untuk mencuri data username dan password pada suatu komputer tertentu. Tentu saja ini dilakukan tanpa sepengetahuan Anda. Hasil rekaman penekanan tombol keyboard tersebut lalu dikirimkan kepada orang yang mencuri data tadi. Bisa melalui e-mail, irc atau bahkan bisa diamati langsung secara realtime melalui web.

Dari sisi positifnya, keylogger sering dimanfaatkan untuk mencatat segala aktivitas penekanan tombol keyboard ketika Anda jauh dari komputer Anda. Ini tentunya demi alasan keamanan untuk mendeteksi apakah komputer Anda digunakan oleh orang lain. Selain itu aplikasi keylogger sering juga digunakan oleh orang-orang tua untuk mengawasi kegiatan komputer anak-anaknya. Dengan memasang software keylogger pada komputer maka Anda para orang tua bisa mengetahui aktivitas anak Anda di depan komputer.

Ada banyak sekali software keylogger yang bisa Anda gunakan. Ada yang sifatnya freeware (gratis) dan ada juga yang komersial. Anda bisa menuju ke Google dan cari dengan kata kunci freeware keylogger. Disana nanti akan keluar banyak sekali daftar aplikasi keylogger yang bisa Anda gunakan. Beberapa yang penulis dapatkan antara lain adalah:

* Ardamax Keylogger
* BlazingTools Perfect Keylogger
* Home Keylogger dari Spy Software
* Advanced Keylogger dari Eltima Software

Selain itu Anda bisa juga cari di download.com dengan kata kunci keylogger.

Keylogger adalah program spy.. ia akan mencatat segala aktiviti yang kita lakukan di suatu komputer dan menyimpan semua informasi kedalam log file. Bekerja dengan mendeteksi signal keyboard yang kita tekan. Awal mulanya program ini ditujukan bagi orang tua agar bisa mengontrol aktifitas anak2 mereka di komputer. Namun, oleh sebagian orang yang tidak bertanggung jawab, program ini digunakan untuk memata2i dan mencuri informasi2 yang mungkin penting untuk mereka (password email, nick, channel irc, dll). Saya kira cukup pengantarnya.

Thursday, January 21, 2010

Similar with ultrasurf



1) UltraSurf is a proxy application. It will Bypass All Internet Blocking Systems.

2) By using this software you can access all the sites blocked by national / corporate firewalls. It is a free application. It brake all the access list.

3) This application is nothing but just searching the proxy list which is fast and available.

4) It will automatically change our IE’s proxy server to local proxy. That means this application will work as a web proxy server.

5) Most of the schools and co-operates are blocking dating sites like orkut , myspace. And some sites like YouTube ( for bandwidth ). Most of them depending web proxys to bypass them.

6) But they won’t get the full feeling of a normal browsing , because the sites are with bann


Web proxy list.

1) Web proxies are frequently used to gain access to web sites blocked by corporate or school proxies.

2) Since they usually hide the user's own IP address from the web sites they access through the proxy.


Tuesday, January 19, 2010

cara prevent the magic code 1' or '1' = '1

Create a web site :
1) Connect.php

2) Process.php






3) Login PHP :

After that, create a database using EasyPHP.






Thursday, January 14, 2010

Salah Sangka!!!

Sekadar suke-suke aje..

Hope u guys seronok...

Happy watching..

Wednesday, January 13, 2010

Sunnah Rasulullah


Pentingnya Sunnah Rasul Dari Anas bin Malik ra. katanya, Rasulullah SAW telah berkata kepadaku: 'Hai anakku! Jika engkau mampu tidak menyimpan dendam kepada orang lain sejak dari pagi sampai ke petangmu, hendaklah engkau kekalkan kelakuan itu! Kemudian beliau menyambung pula: Hai anakku! Itulah perjalananku (sunnahku), dan barangsiapa yang menyukai sunnahku, maka dia telah menyukaiku, dan barangsiapa yang menyukaiku, dia akan berada denganku di dalam syurga! ' (Riwayat Tarmidzi)


Apabila seseorang Muslim hendak masuk ke dalam masjid maka hendaklah melangkah dengan mendahulukan kaki kanan dan dalam keadaan tubuh badan yang bersih dan berwuduk serta hendaklah mempunyai imej yang baik. Ketika masuk masjid berdoalah kepada Allah SWT sebagai mana Nabi SAW mengajarkan kita yang diriwayatkan oleh Muslim,


Ahmad dan Nas'i hadis yang bermaksud :-"Ya Allah, Bukakanlah bagiku pintu- pintu RahmatMu."


Doa ketika masuk masjid :- Yang bermaksud :- "Aku berlindung kepada Allah yang Maha Besar, kepada wajahNya yang Maha Mulia dan kerajaanNya yang qadim (azali) dari syaitan terkutuk, segala puji bagi Allah. Ya Allah limpahkan selawat dan sejahtera atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya.""Ya Allah ampuni dosaku dan bukakan bagiku pintu-pintu rahmatMu"


Dari Hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud pula dari Abdullah bin Amr bin Ash :-Nabi SAW bersabda : "Apabila masuk masjid, beliau mengucapkan "Aku berlindung kepada Allah yang Maha Agung dan dengan wajah-Nya yang Mulia serta kekuasaan-Nya yang tidak mendahuluinya, dan gangguan syaithan yang terkutuk."




Nabi SAW berkata :Apabila ia mengucapkan demikian (doa diatas), syaithan pun berkata : Dipelihara lah ia dari padaku sisa harinya."Memberi salam kepada sesiapa yang berada didalam masjid. Firman Allah SWT yang berbunyi :- Yang bermaksud : - "(Memberi hormat dengan berkata): Selamat sejahteralah kamu berpanjangan, disebabkan kesabaran kamu. Maka amatlah baiknya balasan amal kamu di dunia dahulu."


(surah ar-Ra'd : 24)Ucapan selamat datang yang disampaikan malaikat, dan kebahagiaan yang mereka rasai, rupanya bertiang kepada sabar jua. Ada beberapa kelebihan mereka telah disusun tadi, meneguhi janji, menghubungkan tali kasih saying kepada manusia, sembahyang, menafikankan harta, tetapi tiang dari semuanya itu adalah sabar. Kalau tidak ada, segala kelebihan dari keistimewaan tadi tidak dapat ditegakkan.Dan sekira tiada saorang dalam masjid tersebut maka ucapkanlah :- "Selamat keatas kami dan atas hamba Allah yang solih."

Renung-renungkan dan selamat beramal


1)"Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata, kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri, semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak"

2) Orang yang terlalu cepat berputus asa adalah orang yang putus harapan seumpama dia telah menyediakan dirinya untuk mati sebelum mati"

3) Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus"

4) Orang yang sebenarnya berani ialah mereka yang tak lekas patah hati, tetapi bertahan dengan menghadapi setiap dugaan dan cabaran"

5) Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan, tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan"

6) Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai"

7) Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup.Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian"

8) Benarlah usaha itu tangga kejayaan. Tetapi jika tiada kesungguhan dan niat bukan kerana Allah, samalah seperti anda menggunakan tangga untuk turun ke bawah"

9) Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi, manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya"

10) Tidak semua yang kita ingin mampu kita perolehi sebagaimana tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan"

11) Kejayaan adalah tangga yang tidak dapat anda panjat dengan tangan di dalam poket""Orang yang selalu bersedih akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan"

12)Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri"

13) Janganlah kamu berkawan dengan orang yang suka melakukan maksiat, nanti hilang kebencian kamu terhadap maksiat"

14) Tiada sesuatu yang lebih bahaya kepada seseorang selain daripada kawan yang elok percakapannya tetapi buruk perbuatannya"

15) Orang yang sangat dibenci oleh Allah ialah orang yang suka bermusuh-musuhan"

16) Jangan dilupa pada yang putih. Ianya suci, bersih sudi juga mengingatkan kita pada usia"

17) Hidup yang berguna adalah hidup yang ketika petang membawa suluh untuk menghadapi malam yang akan sampai"

18) Suatu hari nanti kita pasti berhenti bekerja dengan manusia, tetapi tiada istilah berhenti bekerja dengan Allah melainkan perjuangan berakhir bersama nafas terakhir"

19) Cintailah yang memberi nikmat dan jangan engkau cintai nikmat yang diberikan"

Tuesday, January 12, 2010

More about Sql Injection

"Sql Injection" is subset of the an unverified/unsanitized user input vulnerability ("buffer overflows" are a different subset), and the idea is to convince the application to run sql code thet was not intended. If the application is creating Sql strings naively on the fly and then running them, its straightforward to create some real surprises.

We'll note that this was a somewhat winding road with more than one wrong turn, and others with more experience will certainly have different and better approaches. But the fact that we were successful does suggest that we were not entirely misguided.

There have been other papers on Sql injection, including that are much more detailed, but this one shows the rationale of discovery as much as the process of exploitation.

SQL Injection


1. SQL injection dapt terjadi ketika seseorng dapat memasukkan beberapa perintah SQL dalam query dengan memanipulasikan data pada aplikasi database.

2. Terdapat beberapa cara SQL dapat diinjeksikan pada sesebuah aplikasi.

- Contoh dari SQL statement :
" select id, forname, surname from authors "
= Perintah ini akan menghasilkan kolum 'id', 'forname', dan 'surname' dari table 'authors'

== Hasil yang diinginkan dapat lebih spesifik dengan dapat menyebutkan 'author' seperti dibawah ini :
" select id, forname, surname from authors where forname = 'john' and surname = 'smith'

Hal utama yang perlu dicatat adalah kita memiliki batas-batas dalam pencarian dengan menyebut 'john' sebagai forname dan 'smith' sebagai surname. Seakan-akan 'forname' dan 'surname' field telah didapatkan dari user ayng memberikan input.

Seorang attacker dapat menginjeksikan beberapa SQL dalam query ini dengan memasukkan nilai pada aplikasi seperti di bawah ini :
Forname = john
Surename = smith

Query akan menjadi seperti ini :
select id, forname, surname from authors where forname = 'john' and surname = 'smith'

Monday, January 11, 2010

Fiber optic

1) Fiber optic adalah sebuah kaca murni yang panjang dan tipis serta berdiameter sebesar rambut manusia.
2) Dalam penggunaannya, beberapa fiber optic dijadikan satu dalam sebuah tempat yang dinamakan kabel optic dan digunakan untuk menghantarkan data digital yang berupa sinar dalam jarak yang sangat jauh.
3) Core adalah kaca tipis yang merupakan bahagian inti dari fiber optic yang dimana pengirim sinar dilakukan.
4) Cladding: materi yang mengelilingi inti yang berfungsi memantulkan sinarkembali ke dalan inti(core).
5) Buffer coating adalah plastic pelapis yang melindungi fiber dari kerosakan.

Jenis Fiber Optik
1) Single-mode fibers
Mempunyai inti yang kecil (berdiameter 0.00032 inch atau 9 micron) dan berfungsi mengirimkan sinar laser inframerah (panjang gelombang 1300-1550 nanometer).

2)Multi-mode fiber
Mempunyai init yang lebih besar an>(berdiameter 0.0025 inch atau 62.5 micron) dan befungsi mengirimkan sinar laser inframerah (panjang gelombang 850-1300 nanometer)

Keuntungan Fiber Optik
• Murah : jika dibandingkan dengankabel tembaga dalam panjang yang sama.
• Lebih tipis : mempunyai diameter lebih kecil daripada kabel tembaga.
• Kapasitas lebih besar
• Signal degradasi lebih kecil
• Tidak mudah terbakar
• Fleksibel
• Signal digital

7 Sikap Seorang Penggapai




Biasa mendengar perkataan “Sikap”?
Sikap atau attitude sebenarnya adalah penapis kepada semua yang berlaku terhadap diri kita, disekeliling kita atau antara kita. Dengan sikap yang positif, kita akan punya kebolehan untuk berasa lebih gembira dan ceria setiap hari, seterusnya menjadikan orang disekeliling kita turut gembira dan ceria bersama-sama kita.

7 perkaara yang boleh dilakukan untuk menjadi lebih positif :

1) Melihatlah dengan pandangan perspektif

Memang mood mudah berubah megikut persekitaran. Setiap yang negatif menyumbang kepada sikap yang buruk pada permulaan hari. Jika ini berlaku, letakkan kembali semua perkara yang dirasakan menyumbang kepada keadaan seperti ini, lebih kecil. Maksudnya, kecilkan masalah dan lebarkan peluang yang terbentuk dari
Sebagaimana kita berasa seronoknya menerima surat tawaran masalah.



2) Sentiasa melihat sesuatu mengatasi jangkauan

kerja atau belajar yang ditunggu-tunggu demikianlah sifat yang dibentuk untuk berdepan dengan masa hadapan. Rancanglah sesuatu yang bakal tiba seperti hari ulangtahun kelahiran. Dengan itu, kita berasa seronok untuk menghadapi hari-hari yang mendatang. Kemurungan, rasa gelisah dan benci pada permulaan hari adalah kerana ketiadaan matlamat atau gagal membina imaginasi cemerlang untuk diraikan bersama emosi kita.



3) Ringankan tulang

Kita akan mudah bimbang jika tidak melakukan apa-apa. Jadi sibukkan diri dengan melakukan kerja amal. Dengan menjadiakn diri anda sibuk, anda akan lupa tentang kebimbangan atau keriasauan itu.



4) Tarik nafas

Tarik nafas bermaksud tarik nafas kelegaan daripada nafas-nafas biasa yang kita lakukan. Tarik dan simpan seketika didaalm dada dan keluarkan dengan hembusan kuat. Sikap negatif atau bad mood banyak berpnca dari rasa kelam kabut. Jadi cubalah berehat seketika dan rasai kelegaannya.



5) Perkatakannya kepada sahabat

Beza antara sahabat dan kawan adalah kawan mudah ditemui manakala sahabat 1 dalam 1000. carilah sahabat dalam hidup anda. Sikap anda boleh ditentukan oleh siapa yang berada disebelah anda .



6) Jangka hayat kita pendek

Sentiasa ingat, tiada siapa boleh hidup selamanya. Tiba masa kita akan meninggalkan juga duni ini. Jadi sentiasa beringat bahawa kita hidup ni sementara sahaja. Lakukanlah setiap kerja dengan bersungguh- sungguh dan baik.



7)Bukannya semua baik dan adil

Kita kena ingat, tidak semua yang kita tempuhi dalam hidup ini sentiasa baik atau menjadi sebagaimana yang kita harapkan. Hakikat kebahagiaan dan kesaksamaan hanya ada pada Allah. Kita akan sentiasa berdepan dengan cabaran-cabaran hidup.
Dan untuk cemerlang atau gagal, kuasa memilih sentiasa terletak pada diri sendiri, kerana kuasa untuk bersikap positif sentiasa ada dalam kemampuan kita untuk menggapainya.

** Diolah dari buku motivasi Membina Jati Diri Gemilang, tulisan Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj.